2012. május 24., csütörtök

pulykanyak pörkölt, mert éljen a változatos husizás ;)

nah végre ideértem és tegnap végre ismét sikerült valami újdonságot kipróbálnom, ami szerintem nektek is elnyerheti az ízléseteket, ha kipróbáljátok. igazából semmi ördöngösre ne gondoljatok, mert tudjátok, hogy nem szoktam túlbonyolítani semmit sem, inkább csak egyszerű dolgokból igyekszem varázsolni a kereteimen és határaimon belül :)

szóval a dolog ott kezdődött, hogy szombaton nekiindultunk a Lehet téri piacnak. nekem feltett szándékom volt, hogy veszek sok husit. persze ez úgy kezdődött, hogy végigjártuk a standokat, elkezdtem szemezni a sok nyers husival és próbáltam gondolatban elkészíteni őket. nos, jól jártak a várakozó portékák, ugyanis az egyik eladónál megpillantottam álmaim pulykanyakát, így nem volt kérdéses, hogy meg fogom venni.
életem egyik fénypontja a pulykanyakleves, ahogyan Anyum készíti el, de ugye a koliban rezsón elég nehéz ezt a tervet megvalósítani, így maradt a b opció, mely szerint a pulykanyak pörköltet fogom kipróbálni. ugyanis egyszer mesélte Anyum, hogy hallotta a hentesnél, hogy valaki azt csinált és mennyire megszerette.
igazából úgy voltam vele, hogy rossz nem lehet, hiszen pulykanyakról van szó meg még szép is, akkor kipróbálom:)

vettem a hentesnél egy csodaszép nagy pulykanyakat és megkértem, hogy darabolja nekem 3 részre. amit szombaton le is fagyasztottam, de tegnap kiengedtem, mert ellenállhatatlan vágyat éreztem rá, hogy megcsináljam pörköltnek.

szóval elővettem a pulykanyak pörköltnek egy közepes lábast vágtam bele egy nagy fej hagymát meg 3 gerezd fokhagymát és olívaolajon megpirítottam. a pulykanyakakat megmostam többször meleg és hideg vízben közben. majd mikor a hagymám átüvegesedett öntöttem rá igazi pirospaprikát és beletettem a pulykanyakakat. pici vizet tettem rá, hogy ne égjen oda a rezsón, mert ugye mióta kicserélték a csodarezsót, azóta már túlfűtés van:D
lefedtem a lábast és hagytam, hogy párolódjon, puhuljon a husi. pici só, pici bors került még rá, hogy kijöjjenek az ízek. megmondom őszintén nem szeretem túlfűszerezni a dolgokat, mert egyrészt nem adja ki a hús ízét, másrészt meg az embernek szüksége van az ízek kiélvezésére, így nem is kísérleteztem most a fűszerekkel. a puhulás közben többször átforgattam a husikat, mert annyira duci nyakak voltak, hogy féltem, hogy a fele nyers lesz. de végül nem lett egyik sem:) 

a vége felé beleszúrtam a villát a husiba, hogy megnézzem jó-e már és igeeen, kb. 40 - 50 perc után teljesen jó lett a pulykanyak. mondjuk ez rezsós idő, tűzhelyen szerintem hamarabb megvan.
ma ettem belőle rizzsel és komolyan nem csalódtam ebben a pörköltben. tényleg nagyon finom lett, sokkal másabb az íze, mint a levesben:) egy problémát látok viszont, hogy mivel duci nyak volt, így nehéz róla a husit leszedni, de ez már részletkérdés, végülis minden megoldható.

azt javaslom, hogy aki szereti a csirkemellen kívül a többi husit, az nyugodtan próbálja ki, mert ezen is elég sok husi van és sokkal teltebb íze van, mint a parázs csirkemellnek. mint írtam fentebb a pulykanyakleves esetében is más íze van a nyaknak, de itt talán jobban érezhető a domináns, édes pulykahusi íz:)

kíváncsi leszek, kinek mi lesz a tapasztalata :) merjetek változatosan husit enni :)

Nincsenek megjegyzések: