2012. május 1., kedd

pogiság

ezer éve megígértem, hogy Anyukám klassz rozslizstes pogácsájának receptjét megosztom Veletek. akkor most pótolom is ezt az adósságomat, mert nem szeretek tartozni és elcsúszni semmivel sem:)

szóval fél kg rozslisztet beleteszünk egy nagy tálba. adj hozzá egy sütőport és tetszés szerinti sót (mondjuk kb. két kávéskanálnyit). apropó só esetében tengeri só a legjobb vagy a himalája só, de lehet a szokásos étkezési só is, ha te éppen azt használsz:)  
egy puha állapotban lévő teljes liga margarint és még 2 egész tojást se hagyjunk ki belőle, csakhogy teljes legyen a lista. ha szereted a magvakat, akkor még a tésztába keverhetsz egy kis lenmagot vagy szezámmagot. zárójelben megjegyezném, hogy nagyon finom lesz és telt íz ad ennek a rozsos poginak.

ezután gyúrd össze a tésztát egy nagy gombóccá. ha nem állna össze, akkor egy kis rizsitalt vagy zabitalt önts hozzá. nyilván ne sokat, csak annyit, hogy gyúrható pogácsatésztát kapj. ha sikerült a gombóccá alakítás, akkor ujjnyi vastagra nyújtsd ki, majd szaggasd ki közepes pogiszaggatóval. ha profi akarsz lenni, kend meg a tetejét tojással és még pluszban szórhatsz rá 
magvakat is.

tepsibe tesszük a pogikat, majd betesszük a sütőbe. 180 fokon légkeveréssel sütjük kb. 20 - 25 percig. és szép barna süleményeket kapsz. Anyum szerint ebből az adagból kb. 70 - 80 pogácsa sül ki. és megjegyzem nekem olyan íze van, mint a tepertős poginak. nem diétázó pajtársaim szerint meg a gabonapehelyre emlékeztet a süti. 
most döntsük már el, hogy kinek milyen emlékeket idéz fel :)




Nincsenek megjegyzések: