2012. április 8., vasárnap

édes öröm

azt hiszem kicsit megtöröm a szokásos bejegyzést és elmesélem, hogy tegnap milyen élményben volt részem, miközben érzem már az újabb adag süti kellemes illatát. 
szóval Anyum kérdezte tőlem telefonban még a héten, hogy mi lenne, ha valamilyen édeskés sütit csinálna nekem a pogik mellé. először abszurdnak tartottam, hogy nekem édes, ugyan már:) de végülis tegnap arra jutottam, hogy tényleg kellene valami kis finomság, ami nem a sós fogalma alatt merül ki, mert néha elég durván rá tudok cuppanni, ha mondjuk megkínálnak egy kis cukormentes szilvalekvárral.

így tegnap délután Anyukám csinált nekem egy gesztenyés-kakaós sütit, ami igencsak adta magát. jelezném, hogy a fél adag sütit lazán betoltam szemrebbenés nélkül. nah igen, itt jönnének a kalóriaszámlálók, hogy te ezt hogy merted... meg jézusom, ez szénhidrát túra volt meg hallgatnám a vészcsengőzőket. de annyira nem érdekel, hogy azt el sem tudom mondani, nemhogy leírni. 
úgyhogy meg is osztom veletek a sötét sütink receptjét, amiről tudni kell, hogy glutén - és tejfehérjementes és egyben cukormentes is:) szóval ennyit a kalóriákról...
3 tojást szétválasztunk a sárgájától és beletesszük egy keverőtálba. ehhez 1 evőkanál keserű kakaóport adunk, 1 teáskanál sütőport és 3-4 evőkanál xilitet. (Ezt döntsd el te, hogy milyen édesre akarod és teszem hozzá, hogy a xilitünk por alapú, nem kristályos, mert ezt a fajtát tudod a sütik tetejére is szórni.) Ezek után kevergessétek el, olyan kis lágyra, barnára, hogyha picit belenyaltok, akkor olyan finom, csodás legyen. 
add hozzá a kiolvasztott gesztenyemasszát és szépen keverjük össze az eddigiekkel. nos itt megjegyezném, hogy elvileg ebben van cukor. hááát nem tudom, nem vakaróztam tőle. sőt nem nevetgéltem tegnap sokat, úgyhogy eléggé határeset, hogy egyáltalán tesznek-e bele.
végül pedig, felvered a tojásfehérjéket habosra, szakszerűen habbá, majd ezt belekevered a masszába. elég csini kis masszát fogsz kapni, ha szépen felszívta a massza a habot. majd ezek után egy kisebb formába, lehetőleg őzgerincbe csorgatod egyenletesen eloszlatva. de előtte jól vajazd ki ligával ezt a formát.
amúgy tippként mondanám, hogy nekünk ikea-s formánk van, ami inkább kenyérforma, de szépen sül benne minden. az ízesítéshez pedig használhatsz kandírozott gyümölcsöket is. mi például narancsot tettünk bele kipróbálásnak. de gondolom, aki nincs megvonva a csokitól meg kistesóitól, azt is tehet bele, ha éppen nagyon édeset kíván. sőőőt, mogyoró, kesudió, mandula. legközelebb ilyesmi lesz a töltőanyagunk.
most sült ki a 2. adagunk és hááát mindjárt megyek nekiesek ennek a kis édes dolognak. és tényleg valami csoda, hogy liszt nélkül is lehet finomat csinálni.
amúgy 180 fokon, légkeveréssel 30-40 percig süssétek és csodabarna lesz. kicsit olyan a kinézete, mint a brownie - nak, az íze meg a boci tortáéval vetekszik csak túró nélkül. és Anyu ebben a pillanatban kóstolta meg és "űűűdeeefinom" -akat hallottam. brutálisaaan jóóó:)

és én is loptam a végéből ezért:D remélem, holnap is lesz egy adag belőle:) kicsit függő lettem talááán:D jaaa és bocsi, hogy nem szórtuk meg durván xilittel, de ennyire nem vagyok azért édesszájú.





Nincsenek megjegyzések: