2012. április 9., hétfő

aszalt szilvás csirkmell/szűzpecsenye

valami finom receptet írok ma is, mert ez a húsvét most olyan édes ízvilág. számomra legalábbis így van. amúgy tényleg furcsa, hogy nem vagyok egy édes, édesség párti egyén, de most valahogy mégis jólesik egy kicsit másabb ízvilág. 
gondolkoztam is azon, hogy kicserélődött-e esetleg az ízérzékelésem, mert 7 évente változik, ha minden igaz. de 23 vagyok, szóval nem hiszem, hogy ez lenne a mozgatórugója a dolognak. inkább arra gondoltam, hogy a diéta miatt lehet ez az újdonság érzet. márcsak azért is, mert ugye ilyen kevert fűszereket nem használunk, mint például vegeta. hanem csakis természetes fűszereket, aminek egyes következménye, hogy sokkal intenzívebben és erőteljesebben érzem az ízeket, az aromákat. mondhatni teljesen más perspektívát kap egy-egy nyamizás.

a mai meglepetésem az aszalt szilvás hús lesz. és azért is harangoztam be kellemes kérdőjelnek, mert sokáig tanakodtunk azon, hogy egyáltalán érdemes-e megcsinálni. így utólag azt mondom, hogy rágondolás alapján is érzem a finom ízét.
vegyetek 2 csomag aszalt szilvát, lehetőleg a piacon, mert abban nincsen plusz cukor. kibontás után mossátok le vízzel. majd tegyétek bele egy tányérba pihenni. utána a filézett csirkemellet vastagabbik részénél bontsátok ketté a husit. (mivel mi egész csirkemellből csináltuk ezért így írom a receptet, mert amúgy simán lehetne fél csirkemellből is.)
felszúrjátok a vastagabb részét a husinak éles késsel. amennyire tudjátok, szépen töltsétek meg ezzel a csodás aszalt szilvával.  ne parázzatok, ügyesek lesztek! Anyu szerint egybe lehet tenni 5-6 darab szilvát, de nyilván attól függ, hogy a husi mekkora. ezek után egy tálkába keverjetek össze tengeri sót, borsot, pirospaprikát. arányában azt mondom, hogy ízlés szerint használjátok a fűszereket, amikor a tálba teszitek, de a pirospaprika inkább csak színezésként menjen. ha megvan a keverék, akkor dörzsöljétek be ezzel a csirkemelleket. majd tepsibe tegyétek, aminek az alján van minimális olaj és víz. 
ha igazán finomat akartok, akkor pár gerezd fokhagymát nyomkodjatok szét a husin és alufóliával takarjátok be. sütőbe téve, légkeveréses opcióval sütjük 40 percig, majd vegyétek le a fóliát. ha sok a víz, öntsétek le és kb. 5 percig pirítsd felső - alsó sütésben.

tegnap petrezselymes rizzsel és sok salátával nassolgattam, annyira jó az ízharmónia, hogy az valami hihetetlen. és teszem hozzá, hogy a csirkemell sem száraz, már ezért is érdemes. amúgy szűzpecsenyében is megcsináltuk és nem is tudom eldönteni, hogy melyiket szerettem jobban:)


 

Nincsenek megjegyzések: