2012. november 23., péntek

tésztavilág ;)

annyi meglepetést tudtok okozni, hogy néha el sem hiszem, hogy valóban blogolok és írtok nekem :) köszönöm szépen a pozitív visszajelzéseket és a sok-sok oldallátogatást;) nagyon kis kedvesek vagytok, hogy így foglalkoztok a kis lelkemmel és azzal, hogy mindig mosolyra görbüljön a szám, ha a blogról kérdeznek ismeretlenek vagy éppen ismeretlen ismerősök.... :)

habár úgy váltam el a legutóbbi bejegyzésben, hogy csókoltatok mindenkit és másnap jelentkezem, azért kicsi csúszás még mindig akad, de már nem olyan vészes, mint az elmúlt hónapokban. egyébként tartozom egy vallomással. tegnap gondolkoztam rajta, hogy az elmúlt másfél hónapban volt bennem egy hiányérzet, de nem tudtam megmagyarázni, hogy mi az. aztán, amikor bejegyeztem a legutóbbi posztot, valamiféle pozitív érzet töltött el. aztán, ahogy jöttek a visszajelzések, az emilek, rájöttem, hogy mi volt az, ami hiányzott, pedig egy karnyújtásnyira volt tőlem és hagytam félig - meddig, időhiányában állni. szóval hiányoztatok már nagyon:) 
ugyan főzni főztem, de nem olyan volt, mint amikor azon pörögtem, hogy nah vajon mit tudok kreálni, amit megoszthatok veletek, vagyis pörögtem, csináltam, de mégsem olyan volt...Anyukám egyszer azt mondta, hogy aki szívből főz, azt úgyis megérzed. óóó,de mennyire igaza van:) valamiféle változást tapasztaltam, de mostmár jelentem haladok a jól megszokott, régi úton.

azt hiszem, nem lelkizem, hanem csodajóóó dolgot fogok írni, mesélni. nagy tésztás voltam diéta előtt, de ugye ezalatt a majdnem 1 év alatt valahogy nem kívántam meg. mondjuk a kenyeret sem, ami szinte furcsán hangozhat számotokra. egyszer vettem kíváncsiságból egy "mindenmentes"-et, de meg kell, hogy mondjam semmiféle hatással nem volt rám. nagy naivan gondoltam bekakaózva, talán eszembe jutnak a régi gyerekkakaózások, amikor a kiflit mártogattuk a kakaós bögrébe, de semmi. azt hittem bennem van a hiba, de nem, mert a dm-ben is nézegettem mindenféle kenyeret és egyik sem indította be a fantáziámat. (mondjuk azért volt bennük élesztő is, lehet, hogy ezért sem:D)
nah,de ott jártunk, hogy tészta. szóval szeptember végén bebattyogtam egy bioboltba, ahol megtaláltam a kukoricalisztes tésztát. szerelem volt első látásra és nem bírtam megállni, hogy ne vegyem meg. hazajöttem, kifőztem és olyan lélekemelő pillanat volt, amikor megkóstoltam és kimondhattam, hogy ez finom :)
így mostanában lesem a tésztaféléket, hogy kipróbálgassam, hogy melyik a legjobb, melyiktől nem vagyok rosszul... de jelentem a sparos free tészták abszolút bejövősek.
úgyhogy úgy döntöttem, ma egy olyan receptet osztok meg veletek, amit imádtam a diéta előtt tésztával :)


mennyire szeretem az olaszokat. isteni, ahogyan főznek és használják a jobbnál jobb, intenzív fűszereket és közben mernek kísérletezni. zöldségek, ízek, imák, szerelmek. nekem ez a bolognaival van már egy jó pár éve. egyszerűen nem tudom, hogy miért, de ez a paradicsomos csoda valamiért függőséget tud okozni :) főleg, hogy most gombával is megbolondítom, egyszerűen zseniális.

szóval vegyünk elő egy közepes kis fazekat, ebbe egy közepes méretű hagymát aprítsunk bele 3-4 gerezd fokhagymát. öntsünk rá olívaolajat és tegyük fel rotyogni. majd mikor szépen átüvegesedett a hagyma jöhet a  pirospaprika, egy pici só, egy pici bors rá. párszor átforgatom még és felöntöm kicsi vízzel, hogy ne égjen oda a rezsón. szélvészként viselkedik mostanában :)
ezután az átmosott darálthusit  és gombát hozzáadom (ez amúgy kb. fél kiló huit jelent és egy dobozos gombát, ha nincs kedved gombát pucolni :D). majd lefedem a fazekat, hogy szépen átpuhuljon a husi és összeérjen a fűszerekkel. amikor már érzem a finom illatokat és látom is, hogy átpuhult, akkor hozzáadom a sűrített paradicsompürét. pici víz, ha a teljes üveg megy bele (vagyis lehet doboz is, mert ezek az 500g -os dolgok nagyon sűrűek tudnak lenni :D). rottyan, rottyan, rottya, kis bazsalikom, só, bors és isteni finom lett:)

a tészta megfőzése pedig ugyanaz, mint a rendes tésztáé. az a free from, talán annyiben különbözik, hogy nagyon nehéz eltörni, ha egyszerre sokat akarunk különválasztani és kicsit nehezebben fő meg. úgy szoktam, hogy felteszem egy kisebb lábasba a vizet, kicsi olívaolaj és só bele. megvárom, amíg felforr és hagyom a spagettitésztát egybe. így igaz hosszú lesz, de akinek nem a kedvence, akkor is szét tudja vágni villával. ha meg tetszik az olasz életmód, akkor szürcsölhetjük a finom tésztát.
bevallom, hogy nekem ízlett ez a kukorica - és rizslisztes alapanyagú kombináció. vettem is a héten pennét belőle és hááát szerintem, kicsit bűnözni fogok:) amúgy krumplival, rizzsel és párolt zöldségekkel is nagyon finom, de azért néha engedtessék meg a félrelépés;)


nah ilyen lett a tésztás csoda. és szerintem a tészta színe is vállalható, holott a boltban nagyon durván sárga :D


2 megjegyzés:

Unknown írta...

csak egy otlet a tesztaidhoz: keszits 'salsa verde'-t hozza. lenyegeben zold szosz mindenfele friss fuszernoveny osszeturmixolva. hasonlo mint a pesto, persze parmesan nelkul. amit en meg anno az etteremben csinaltam: spinach-sage-tarkony-bazsalikom- petrezselyem-valami ecetes uborka ha ehetsz,vagy capers(nemtom mi magyarul, kis zold bogyok) garlic. so,bors, annyi olaj ahogy te szereted. nagyon sok variazcio van. en szeretek belecsempeszni egy kis mentat is. szeretem az izet a zsalyaval, de majd kitapasztalhatod h milyen aranyban a legjobb neked. ez tenyelg mindenmentes es gyors. csak piritasz hozza egy kis csirket es kesz is a SalsaVerde csirke penne tesztaval. Az eredeti recept szerint hal is kell bele anchovy, de nelkule is finom. a lenyeg h ecetet is kell bele rakni vagy valamilyen ecettel pacolt dolgot a szin megtartasa miatt. igy mindig zold lesz. tobb napig elall a hutoben...

Unknown írta...

óóóó. zene füleimnek, most éppen a mandulás- aszalt gyümi kókusztejes csirkémmel vagyok szerelemben :)
de megígérem, hogy kipróbálom és teszek fel képet ;)
köszönöm a tippet :)